26 maart 2008

Vandaag

De sneeuw is weg. Ik pel af en toe een overgebleven paaseitje en deponeer de glimmende propjes papier op de hoek van mijn bureau of de rand van een tafel. Toen ik straks hier en daar zo’n propje wegplukte om ze in de prullenbak te gooien stond ik opeens met de piepkleine goudkleurige boeddha in mijn hand. Hij leek het niet erg te vinden dat ik hem verwarde met een glimmend propje papier. Ik zette hem terug op zijn plek, met uitzicht op het chocolade eendekuiken dat voor een kleine boeddha monsterachtige proporties heeft. Het kuiken komt uit België, is handgemaakt en te mooi om op te eten. Thuis in Amsterdam heb ik nog zo’n chocolade dier van het afgelopen jaar. Maar ondertussen wel vlees eten (die worstjes van de bioboer zijn heerlijk!). Mensen zijn bij tijd en wijle belachelijk. Zo ook ik.

Kolderveen. Geen nieuws al is alles ook vandaag weer nieuw. De loodgieter was er om hardnekkige luchtbellen uit de verwarming te laten ontsnappen. Hij heette Jan, dat zag je zo. De rode mammoet hees grasmatten op het dak van het huis van de architect. Oranje mannetjes bewogen zich lichtvoetig heen en weer om de vegetatie op z’n plaats te krijgen. Ik scande foto’s van gevlekte bomen en zag mijn toekomst in de figuren die tevoorschijn kwamen bij het verbinden van de vlekjes. Het ziet er rooskleurig uit.

Dat doet me goed. In mijn maalhoofd liepen vannacht alle plannetjes die nog uitgevoerd moeten worden uit de maat en al die onregelmatige passen hielden me wakker. Niet dat ik dat erg vind. Ik sluimer liever dan ik slaap. Om 7 uur kwam de mammoet al weer stampvoetend langs. Ik stond op en zag dat de knoppen van de kastanje op springen staan. Lente heet dat.

Ik wijdde de dag aan het schrijven van brieven aan bijzondere mensen. Niet alleen komen er binnenkort drie Amerikanen het terrein bevolken, hopelijk kan ik ze voorstellen aan een aantal speciale gasten. Ik schreef een schrijver die graag bijenchoreograaf zou zijn, een astronoom die verstand heeft van zwarte gaten, een kunstenaar die tegelijkertijd kok is, een componist die zich gespecialiseerd heeft in het opnemen van vogelgeluiden en nog een aantal anderen. Een zoektocht naar gelijkgestemden die net als ik graag rondwandelen in het grensgebied tussen kunst en alledag.

Geen opmerkingen: